Online İtibar Yönetimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Çevrimiçi itibar yönetimi,  kuruluşunuzun  ürünlerini ve hizmetlerini  sanal dünya üzerinde  gözlemlemenizi  gerektirir.  Markanızın itibarına zarar gelmeden olumsuz yorumları tespit ederek markanızı izlemenizi sağlayan araçlar  sayesinde, İnternet üzerinde daha etkin bir biçimde  olarak  varlığınızı sürdürmeniz hayati derecede önemlidir.

Markanız için özgün ve bütünsel işleyen bir itibar yönetimi inşa etmeyi başardığınız vakit, sistem otomatik pilota bağlı bir biçimde devam etmemeli. Sanal dünya üzerinde itibar yönetimi sonucunda iyi bir çevrimiçi takipçi de olmak zorundasınız. Bu duruma bitmeyen bir döngü gibi bakabilirsiniz. Başka bir deyişle markanız var oldukça onun itibarını da takip ederek korumanız kaçınılmaz olacaktır.  

Online itibar yönetimi, arama motorları üzerinde bulunan içerikler arasında şirketiniz ve markanızın dışa vuran imajıdır. İnternet üzerinde her şirket, büyüklüğünden bağımsız bir biçimde içerisinde yer aldığı pazarda kendisini etkin bir biçimde konumlandırarak verimli ve iyi bir online itibar tesis edebilir.

Online itibarınızın sürekliliğini sağlamanın yolları?

Müşterileriniz ya da potansiyel müşterileriniz, markanızı arama motorları üzerinden sorguladığında karşısına çıkacak yorum ve haberlerin olumlu olması, satınalma sürecine doğrudan etki eden faktörlerin başında yer almaktadır. Neticede kimse internet üzerinde olumsuz yorumlar almış, müşterisi mağdur etmiş bir kuruluşun ürün ya da hizmetlerinden faydalanmak istemez.

Olumsuz yorumların çokça yer alması günümüzde bir markanın sonu olabilecek düzeyde tehlikeli bir durumdur.

Etkileşim Önemlidir

Müşterilerinizin söylediklerine kulak kabartmanız ve söylediklerini dikkate almanız onları umarsadığınızı gösterecektir. Müşterilerinizin seslerine kulak verin ve onlardan gelen her türden geri bildirimi bir süzgeçten geçirerek şirketinizi ilgilendirdiği oranda interneti kullanın. Hedef kitlenizin güvenini inşa etmek önemlidir. Olumsuz değerlendirmeler karşısında ise hızlı ve bilgili aksiyon almanız ama daha da önemlisi her daim şeffaf olmanız önemlidir.

Bununla birlikte günümüzde iletişimin hız üzerine kurulu olduğunu aklınızda tutmaya özen gösterin. Online itibar yönetimi sırasında müşteri şikayetlerine sağlıklı bir ilişki tesis edecek düzeyde yanıt vermek ne kadar önemliyle, bir tweet ve veya yoruma sosyal medya hesaplarınız üzerinden geç yanıt vermeniz sorunu alevlendirmekten öte bir etki yaratmayacaktır.

 

Gözlemek önemlidir

Markanızın çevrimiçi varlığı ve sanal dünya üzerinde nasıl temsil edildiğini sık sık takip edin. Bunun için belli aralıklarla markanızı web üzerinde aratın ve başkaları tarafından markanız hakkında söylenenler hakkında bilgi sahibi olun. Yine markanız hakkında hangi görsellerin öne çıktığı konunuda fikir sahibi olun. Google alaert gibi araçlar kullanarak çevrimiçi itibarınızı gözlemleyebilir, markanız hakkında dönem dönem çıkan haber ve veya yorumları takip edebilirsiniz. Unutmayın ki her şeyde olduğu gib bu konuda da bilgi güçtür.

İçeriklerin zengin ve özgün olması önemlidir.

Şirketinizi tanıtmak istediğinizi anlıyoruz ama ziyaretçileriniz bir süre sonra sürekli sizi, markanızı ya da şirketinizi okumaktan sıkılacaktır. Bundan sebep markanızı, ürün ya da hizmetlerinizi satmak yerine hedef kitlenize güncel bir biçimde yardımcı olacak, özgün ve faydalı içerikler hazırlamaya odaklanmanızda fayda olacaktır. Bu şekilde rakiplerinizden sıyrılıp, okunan ve takip edilen marka konumuna yükselebilirsiniz.

Geri bildirimleri toplamak ve değerlendirmek önemlidir

Sizinle paylaşılan her geri bildirim değerlidir. Bu geri bildirimler sonuç olarak hedef kitlenizden gelecek olup insanların markanız, ürün ya da hizmetleriniz hakkında karar vere aşamasına geldiğinde, buna benzer yorumları ve sizin duruşunuzu göz önüne alarak ilerlemekte. Başka bir deyişle hata yapmanızdan ziyade hatayı nasıl telafi ettiğinizi görmek isteyen bir kitle var karşınızda. Bununla birlikte yanlış ve veya sahte yorumlar yaratma hatasına düşmeyin. bu tarz şeyler eninde sonunda duyulur ve istenmeyen bir itibar krizinin kıvılcımı haline dönüşebilir.

Sonuç olarak markanız adına izlediğiniz çevrimiçi (online) itibar yönetimi stratejisi kesin, stabil, proaktif ve anlık yönetiliyor olmalı. Bu sayede sizi sarsacak yorum ve krizlerle karşılaşmanız çok daha düşük bir olasılık olacaktır. Aksi olduğunda bunun bedeli markanız adına yıkıcı olabilir.

Yolluk tavsiyesi

İlaveten oluşturabileceğiniz, doğru kurgulanmış ve samimi, viral türü pazarlama faaliyetleri markanızın itibar yönetimi için ciddi olumlu katkılar sağlayabilir. Aklınızda bulunduracağınız birinci kural marka değerinizin ve itibarının kazancın önünde olduğu olmalıdır.

 

 

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir