Landing Page Nedir? Ne İşe Yarar?

Landing Page ya da Türkçemize bire bir çevrilmiş haliyle “Varış ve/veya İniş Sayfası”, internet ortamında, çevrimiçi reklam ve veya sosyal medya mecralarında kullanılan içerikler ile ilişkilendirilen linklerin tıklanması neticesinde tüketicinin yönlendirildiği sayfaya denir. “Landing Page”, belirli bir hedef kitleye ya da belirli bir amaca yönelik özel olarak tasarlanmış, içerikleri bu kitleye göre kurgulanmış sayfalardır.

 Bundan sebep “Landing Page” üzerine yönlendirilen tüketici mutlak suretle bir aksiyonla karşılaşmalıdır. Bu aksiyon; bir form doldurmak, bir video izlemek, ürüne dair bir açıklama okumak ya da ürün satın almak gibi çeşitlendirilebilir. Ancak aksiyonlardaki temel amacın bir geri dönüş yakalamak olduğu muhakkaktır.

Yine Landing Page üzerindeki önemli kriterlerden birisi de bu geri dönüşümlerin ölçümlenebilir olmasıdır. Bu sayede hazırladığınız tanıtım, mailing ya da viral çalışmaların, amacınıza olan katkısını da görebilirsiniz.

Doğru Landing Page nasıl hazırlanmalıdır?

Başarılı bir Landing Page için olmazsa olmazların başında doğru tasarım gelir. Online reklam harcamalarınızın hazırlanan medya planı kapsamında geri dönmesini istiyorsanız, “Landing Page” tasarımına ziyadesiyle önem vermeniz gerekir. Tüketiciler, yönlendirildiği sayfada yeterince dikkat çekici tasarım ile karşılaşmazsa, bounce rate dediğimiz sıkıntıyı yaşayabilirsiniz. Ziyaretçilerin sayfanızı inceleyip başka bir sayfaya geçiş yapmadan, kısa bir süre içerisinde ayrılma yüzdesine Bounce Rate denir. Basit bir veri gibi görünse de, hedefe yönelik kitleyi filtrelem ede çok kullanışlıdır. Eğer yüksek bir Bounce Rate oranınız varsa sitenizin ana sayfası ziyaretçilerin ilgisini çekmiyordur ve bu tüketiciden geri dönüş almanız söz konusu olamaz.

İkincil olarak başarılı bir Landing Page içerisinde yer alan doğru içerik ile tanımlanabilir. Hedef kitlenizi iyi tanımanız, onların sayfada neyle karşılaşmak istediğini doğru tahmin etmeniz olmazsa olmazlarımız arasındadır. İşte bu noktada Landing Page kurgusu önem kazanır. Hedef kitlenizin karşısına çıkacak görsel ve veya müzik ya da video ile buna eşlik eden yazı iyi planlanmalıdır. Hedef kitle aksine ihtiyaç duymadıkça sade, az ve öz bir içerikle kurgulanmalıdır.

Başarılı bir “Landing Page“, mutlaka hızlı yüklenmeli. Ziyaretçisine bu noktada vakit kaybettirmemelidir. Aksi bir durumda ziyaretçi sıkılır ve hoş geldin “Bouncing Rate” Bundan sebep bu sayfalarda hazırlanan içeriğin çok yoğun olması tavsiye edilmez.

Verimli ve Objektif Analiz, landing page çalışmanızın geri dönüşüm oranlarının takibi sırasında önem teşkil etmektedir. Kazanılan ziyaretçilerin sayfada kaç dakika kaldığı, hangi noktada sayfayı terk ettiği dikkatli bir biçimde incelenmeli, gereken noktalarda revizyonlar planlanmalıdır.

Stratejinin Doğru olması, gerek tasarım, gerekse verilen mesaj kapsamında, markanın stratejisine paralel, kurumsal kimliğiyle uyumlu bir görsellikte olmalıdır.  Markadan bağımsız bir görüntü çizen ‘Landing Page’in markanıza katkı sunmaktan ziyade hedef kitlede kafa karışıklığı ve arayışa neden olur.

Görsel Seçimi

Kullanılan görseller, tanıtılan ürünle veya hizmetle ilişkili olmalı. Yine görselin reklam ve verilen mesajla da uyumlu olması, sayfada kullanılan renklerle bütünlük sağlaması ziyaretçileri etkileyecektir. Renklerin bu alandaki başarısı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Hedef Kitlenizi Yakından Tanıyın

Her ziyaretçinin isteği ve beklentisi dieğrine nazaran farklıdır. Bundan sebep bu kriterleri göz önünde bulundurmadan yapılan landing page’lerin sayısı oldukça fazladır. Landing page sırasında karşımıza çıkan bir diğer terim ise conversion Rate (dönüşüm oranı) yani özetle web sayfanıza ulaşan ve  yapmasını istediğiniz eylemleri gerçekleştiren kullanıcıların yüzdesidir. Ziyaretçilerinizi müşteriye dönüştürme oranı olarak ta özetlenebilecek conversion rate üzerinde önemli etkisi olan landing page’lerin, ziyaretçi özellikleri göz önünde bulundurarak hazırlanması conversion oranlarının artmasını sağlayacaktır.

İlgiyi Dağıtmadan Yönetin

Landing Pag içerisinde sadece vermek istediğiniz mesaja yer verin. Anlatımınız basit olsun. Kafa karıştırıcı kelimeler kullanarak ziyaretçinin sayfadan erken ayrılmasına neden olmayın.

Gereksiz Sorular Sormayın

Ziyaretçilerinizi gereğinden fazla soru sorarak bunaltmayın. İletişim formunun doldurulmasını istiyorsanız ziyaretçinin maksimum 90 saniye içerisinde doldurabileceği bir form kurgulayın. Form ne kadar kısa ve net olursa o kadar çok conversion gerçekleşir.

Ziyaretçiniz Aradığı Sorunun Cevabına Ulaşabilmeli

Ziyaretçiler, yönlendirildiği landing page üzerinde aradığı yanıtın bulunup bulunmadığı, var ise ne gibi fayda sağladığını, ürünün veya hizmetin amacına uygun olup olmadığını sorgular. Bundan sebep landing page’de tanıtılan ürün veya hizmetin doğru ziyaretçilere ulaşması conversion rate’inizi arttıran diğer bir enstrümandır.

Uygun Mesaj Veren İçeriklerin Hazırlanması

Ziyaretçi tıklayarak geldiği (reklam, banner vs.) landing page üzerinde, reklam içeriğini destekleyen, pekiştiren bir mesajla karşılaşmak ister. Otomobil reklamına tıklayarak sayfaya ulaşan ziyaretçi, doğal olarak otomobil kampanyasına dair bir mesaj almak ister.

 

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir