Emoji Deyip Geçmemek Gerek


Mobil dünyanın hayatımızdaki yeri oldukça büyük. Neredeyse tüm iletişimimizi sosyal ağlar ve çeşitli uygulamalar üzerinden gerçekleştiriyoruz. Kelimelerin yeterli olmadığını düşündüğümüzde de emojilerden destek alıyoruz. Tek başına ciddi bir anlam içeren metinlerin sonuna konulan bir gülücük veya göz kırpma emojisi, o metne şaka veya samimiyet gibi anlamlar katabiliyor. Ya da kelimelerle anlatması zor bir konu veya kelimelere dökülmek istenmeyen bir konu emojiler yoluyla rahatlıkla anlatılabiliyor.Ses tonu ve mimiklerin olmadığı bir iletişimde büyük kolaylık.

İlk defa “ :-)” şeklinde 1972’de kullanıldığı sanılan ve sadece çeşitli noktalama işaretleri ile kullanılan emojiler, daha iyi bir görsellikle artık günümüz akıllı cihazlarının vazgeçilmez karakter setleri haline geldi ve halen de geliştirilmeye devam ediyor. Hatta sponsorlu ve şirketler tarafından yaptırılmış ve Unicode üzerinde yeri olan emojiler bile yer almaya başladı.

 Kendimizi ifade etmek konu olduğu zaman, hukuk da devreye giriyor. Dünyada,, mahkemelerin yeni ve son dönem konularından birisi de emojiler yoluyla yapılan hakaret, aşağılama, tehdit ve cinsel taciz suçları. Bununla birlikte, emoji kullanımı nedeniyle, iş aktinin feshine, tazminat davalarına maruz kalmak da ihtimaller dahilinde.

Dünyada emojilerin anlamı da değişkenlik gösteriyor, çünkü emojilerin anlamları veya simgeledikleri hususlar kültürden kültüre değişebiliyor. Bildiğimiz kadarı ile Türkiye’de emoji kaynaklı bir dava henüz olmadı, ama dünyadaki yaşanan örnekler şunlar;

– Virginia’da 12 yaşındaki bir öğrenci, okul yönetimine göndermiş olduğu tabanca, bıçak ve bomba emojileri yüzünden tehdit suçundan soruşturmaya maruz kaldı. Daha sonra tehdit suçlaması ciddi bulunmadı.

– Brooklyn’de bir genç sosyal medyada paylaştığı polis emojisi ve polise dönük tabanca emojisiden dolayı bir süre tutuklandı. Daha sonra, bu emojiler tehdit için gerçekçi bulunmadı.

– Michigan’da bir hukuk öğrencisi, bir başka kız öğrenciye atmış olduğu mesajdan dolayı davalık oldu. Metnin sonuna konulan dil çıkarma emojisinin metne şaka ifadesi kattığı iddia edildiyse de, hakim 😛 şeklinde ifade edilen emojinin metinde bir anlam değişikliği yaratmadığına karar verdi.

– Fransa’da bir genç, eski kız arkadaşına cep telefonundan sürekli olarak silah emojisi gönderdiği için tehdit suçundan üç ay hapis cezasına çarptırıldı.

– Endonezya’da hükümet milyonlarca kullanıcısı bulunan sosyal medya ortamlarından eşcinsel temalı emojileri dini ve ahlaki normlar nedeniyle kaldırılmasını talep etti. Başta Line olmak üzere, birçok sosyal medya firması eşcinsel temalı emojileri kaldırdı.

– Rusya da benzer bir şekilde eşcinsel temalı emojilerin kaldırılmasını istedi, ancak Apple’dan bu tarz emojilerin eşcinsel olmayabileceği, belki de yakın iki arkadaş olabileceği ileri sürülünce bu talebinden vazgeçti.

– Emojilerin sadece beyazları temsil etmesi ırkçılık iddialarına konu oldu, bunun için emojilere değişik ten renkleri de eklendi. Artık her ten rengi için emoji bulabilmek mümkün.

– Delaware’de bir hâkim, göz kırpma emojisini cinsel taciz saydı. Çalışanıyla yan yana koltukta uçmak için uçak bileti alan bir patronun arkadaşına yollamış olduğu emoji, çalışana karşı yapılmış bir cinsel taciz fırsatı olarak kabul edildi.

Umarım emojiler yüzünden yanlış anlaşılmazsınız 🙂

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir