Sanal Gerçeklik Nedir? Sanal Gerçeklik Gözlükleri Nasıl Çalışır?

Nedir Bu Virtual Reality veya bilinen adıyla Sanal Gerçeklik?  

 Oyun severler için adrenalin, hekimler için geleceğin ta kendisi, eğitimciler için devrim niteliğinde bir fırsat, işletmeler ve girişimciler için ise kazanç olasılıklarına açılan kocaman bir kapıdır sanal gerçeklik (VR).  Nerdeyse gerçek ve biraz ekipman desteği ile öğrenme ve algılama meselesinde uç noktaya ulaşmak şeklinde de tanımlayabiliriz sanal gerçekliği. Sanal gerçeklik videoları ve sanal gerçeklik gözlükleri önceleri bilim kurgularda karşımıza çıkmış sonrasında da kademe kademe gelişerek günümüze kadar ulaşmış durumdadır. Teknolojik olarak çok aşırı bir geçmişe sahip olmamakla birlikte hayatımızı devrim niteliğinde etkileyeceği muhakkak.  

Kısa bir süredir evlerimize kadar giren bu teknoloji, bir düğmeye basarak bizleri sanal bir şekilde bilgisayar ortamında tasarlanan, 360 derece video çekimi yardımı ile kurgulalan, ekipmanlara göre optimize edilerek, gerçek mekanları ayağımıza kadar getirerek gerek eğitim, gerekse serüven konseptini bizlere sunan bir teknolojidir.   

Peki nasıl oluyor da oluyor? 

 VR Cardboard adını verdiğimiz ve artık kolaylıkla ve ekonomik sahip olunabilen bir ekipman, bir akıllı telefon ve iyi kurgulanmış bir medya ile evinizde bile kullanabileceğiniz sanal gerçeklik ya da namı diğer VR360 gerçekte duyularınızı manipüle ederek gerçek dünyadan farklı bir ortamda olduğunuz hissini yaşatarak farklı bir yerde olduğunuzu deneyimleştiren bir sıra teknolojiden ibarettir.   

Sanal gerçeklik videoları, gerçek hayatın arasında olan yada sizin çizdiğiniz senaryoya göre kurgulanan bir gerçekliğin bilgisayar ara yüzleri ve özel bir teknikle kayıt edilen 360 derece video  görüntüleri aracılığı ile taklit edilmesine deriz.  

Sanal gerçek, sanal gerçeklik kaskı veya sanal gerçeklik gözlüğü yardımı ile size sunulan zaman ve mekana adapte olup, gerçekten bulunduğunuz süre ve ortamı anlık olarak unutmaktan ibarettir.  

Sanal gerçeklik ortamları kafanıza taktığınız bir kask ve ya gözlük ile algınızı kaba tabiriyle kandıran bir yapıdan oluşmaktadır. ilgili senaryo bazı durumlarda destekleyici aksesuarlar ile zenginleştirilerek yaratılan algı kuvvetlendirilebilir. 

 Uygulamaları ise o kadar geniş alana yayılmış halde ki medya, eğlence, eğitim, seyahat, araştırma ve sosyalleşme sahalarına da önümüzdeki devirde hakim olabileceği adlandırılan ve kabul edilen bir gerçek.  

Yaşamlarımızda çok fazla büyük etki ve geleceğin şekillenmesinde baş aktörlerden biri olacak teknolojilerden biri konumundaki sanal gerçeklik yazılımları hakkında daha kapsamlı bilgi için diğer makalelerimize göz atabilir ya da işletmenize ve iş dalınızda geleceğin aktörleri arasında yer alarak VR teknolojilerini entegre etmek ilginizi çekiyorsa bizlere 0 539 220 99 99 numaralı iletişim numaramız aracılığıyla ulaşabilirsiniz.   

Share

Yorumlar

  1. Hülya Aydınlar : Kasım 1, 2016 at 8:31 am

    Sanal gerçeklik ile arttırılmış gerçeklik arasındaki farkı da anlatan bir yazı bekliyoruz sizden

  2. Orkun Can Doğruyol : Kasım 1, 2016 at 8:50 am

    Sanal gerçekliğin sanal tura göre artılarının yanı sıra eksileri nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir